Waarom nu het beste moment is om te beginnen met duurzaamheid!

11 mei Waarom nu het beste moment is om te beginnen met duurzaamheid!

LinkedIN Update MVO Maturity

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen staat voor veel bedrijven hoog op de agenda. Toch blijkt het in de praktijk moeilijk om te beginnen met MVO. Van het ene op het andere moment volledig duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet mogelijk. Dat hoeft de ambitie helemaal niet te zijn. Ondernemers kunnen juist beter klein beginnen en groot groeien als het gaat om verduurzaming. Een procesmatige aanpak, waarbij uiteindelijk aandacht is voor alle dimensies van MVO, is daarbij belangrijk. In dit artikel leg ik uit hoe je daarmee kan beginnen en waarom nu het juiste moment is om dat te doen.

Drie reden om nu in actie te komen

Ik zal beginnen met drie redenen waarom dit het juiste moment is om te beginnen met maatschappelijk verantwoord ondernemen, of uw ambities een steuntje in de rug te geven.

  • Uw klanten vragen erom: Volgens de MKB Service desk, geeft inmiddels de helft van de ondernemers aan dat klanten vragen of eisen stellen aan ondernemers met wie ze zaken doen. Daarmee gaat MVO een steeds belangrijkere rol spelen. Bovendien heeft ruim een derde van de ondernemers plannen om MVO-eisen te gaan stellen aan hun eigen leveranciers. Dus ook als u alleen b2b opereert, is een helder MVO-beleid belangrijk.
  • De overheid stelt eisen: Indien u zaken doet met de overheid, of van plan bent dat in de toekomst te gaan doen, moet u volgens MVO Nederland rekening houden met de duurzaamheidseisen die de overheid stelt aan de ondernemers bij wie ze inkoopt. Dat doet de overheid om bedrijven te stimuleren duurzaam te opereren. Als u hier slim op inspeelt, vergroot u uw kansen om zaken te doen met de overheid.
  • Uw medewerkers vragen erom: Generatie Y, ofwel de mensen geboren na 1981, worden ook wel de  Generatie Groen genoemd. Onderzoek laat zien dat deze mensen zich ernstige zorgen maken over de toekomst van de planeet. Ook blijkt dat Generatie Y uitblinkt in het nemen van initiatief en over een grote mate van ondernemerschap bezit. Zo hebben we een bovengemiddeld maatschappelijk bewustzijn, zijn goed geïnformeerd over maatschappelijke, politieke en economische ontwikkelingen en willen we graag een zinvolle bijdrage leveren aan de maatschappij. Dit uit zich onder andere in de baankeuze. Indien u dus de beste talenten aan uw organisatie wilt binden voor de toekomst, is aandacht voor duurzaamheid van cruciaal belang.

Kortom, reden genoeg om nu met verduurzaming te beginnen. De problematiek is actueel en meerdere facetten van uw organisatie profiteren als u aan de slag gaat. Nu is de vraag hoe u dat het beste kunt doen.

Start klein, groei groen

Het begint bij maatschappelijk verantwoord ondernemen te zien als een proces. Dit proces kan vervolgens geoptimaliseerd worden, net als alle andere processen in uw organisatie. Dat doet u door rekening te houden met alle dimensies van MVO: bestuur, cultuur, organisatie, processen/ ICT, omgeving en communicatie. Om daarmee te kunnen starten, is het is het belangrijk eerst uit te vinden waar u nu staat. Wellicht houdt u namelijk met sommige van deze dimensies al rekening. Deze nullijn ontdekt u op www.mvomaturity.nl, waar u een vrijblijvende zelftest online kunt invullen.

Vervolgens krijgt u concreet advies hoe u kunt beginnen met het verbeteren van uw MVO-volwassenheid. Dat zijn kleine stapjes en concrete acties. De beste strategie om tot procesoptimalisatie te komen is immers start klein, groei groen.

Het MVO Maturity model, dat door You-Get en partners speciaal is ontwikkeld voor MKB-bedrijven die duurzaam willen zijn, bestaat uit 6 fases. U werkt procesmatig en in kleine stapjes toe van uw huidige niveau tot niveau 6, waarbij duurzaamheid als groene draad door uw organisatie loopt.

Zoals ik in het begin van het artikel laat zien, is duurzaamheid meer dan alleen de waan van de dag. Een goed MVO-beleid wordt voor u en andere ondernemers onmisbaar. Met het MVO Maturity Model krijgt u de handvatten die u nodig heeft om klein en procesmatig te beginnen. Waar wacht u nog op?

Auteur: Desmin Dekker, onderdeel van Generatie Groen, werkt bij You-Get en MVO Masters als adviseur duurzaamheid. Met het MVO Maturity Model werd hij in 2016 opgenomen in de DJ100 als een van de 100 duurzaamste koplopers van Nederland. Dat laat zien dat het MVO Maturity Model actueel is, erkenning krijgt en ondernemers kan helpen bij de uitdagingen die verduurzaming biedt. Lezers van dit artikel kunnen een gratis afspraak maken voor een adviesgesprek via desmin@mvomasters.nl of 0621584080

Voortdurend uw voortgang bijhouden en concreet advies op maat ontvangen kan met onze MVO Maturity App. Deze is nu beschikbaar op ons platform The Process Cloud. Ook voor meer informatie over deze applicatie kunt u terecht bij de auteur of op www.you-get.com 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.